Korurasiassa piilottelevat, tummuneet hopeakorut olisi mukava saada taas käyttöön, mutta miten ne saa taas säihkyviksi ja mielellään kotikonstein?
Hopea tummuu ilmassa esiintyvän rikkivedyn vuoksi. Kun hopea joutuu kosketuksiin sen kanssa, tapahtuu kemiallinen reaktio ja hopean pintaan muodostuu tumma hopeasulfidikerros. Hajuvedet, voiteet ja muu kosmetiikka sekä ihon tuottamat öljyt voivat nopeuttaa hapettumisprosessia korun pinnalla. Myös valo ja kostea ilma voivat nopeuttaa tätä kemiallista prosessia.
Hopea saattaa tummuta ajan myötä ja se on aivan normaalia. Korussasi ei siis ole mitään vikaa vaan päinvastoin, hopeakorun hapettuminen ja sen myötä tummuminen on merkki siitä, että koru tosiaan on hopeaa.
Onneksi tummuneen hopeakorun puhdistus on suhteellisen helppoa, eikä se vaadi suurta rahallista panostamista, aikaa tai vaivaa.
Miten puhdistan tummuneen hopeakorun?
-Taittele (kiehuvaa vettä kestävän) astian päälle foliota
-asettele tummentuneet korut astian pohjalle
-kaada astiaan kiehuvaa vettä, kunnes korut peittyvät
-laita korujen sekaan kourallinen suolaa tai reilu ruokalusikallinen ruokasoodaa
-jos tummuminen on vähäistä, anna vaikuttaa hetki. Jos koru on tummunut paljon, vaikutusaika on pidempi.
-älä hengitä reaktiosta syntyviä kaasuja!
Itse annoin korun olla foliossa jopa tunnin ajan ja sen jälkeen viimeistelin homman hammasharjalla ja -tahnalla. Harjasin hammastahnaa koruun hammasharjalla pienen hetken, huuhtelin vedellä ja kuivasin. Lopuksi kiillotin korun villasukalla!
Varoitus
Ohjeen noudattamisessa on aina se riski, että korun pinta vaurioituu. Älä siis käytä ohjetta arvokoruille tai koruille joissa on esimerkiksi timantteja, vaan vie ne suosiolla ammattilaisen puhdistettaviksi kultasepänliikkeeseen.
Käytä ohjetta omalla vastuulla myös koruille joissa on muita korukiviä tai helmiä, sillä kiehuva vesi saattaa heikentää niiden kiinnitystä.
Kokeile puhdistaa tällaiset korut hienovaraisemmin esimerkiksi tavallisella, valkoisella hammastahnalla ja hammasharjalla.
Miksi foliokikka toimii?
Suola ja ruokasooda johtavat sähköä ja folio on alumiinia, joka epäjalompana metallina pelkistää hopean pintaan muodostuneen, tumman hopeasulfidin takaisin hopeaksi.
Aika mielenkiintoinen juttu!
Mukavia puhdistushetkiä :)